Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

Az Egyesület bemutatása

A Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete 2003-ban alakult. Ezt megelőzően Hajdú-Bihar megyében, az 1950-es évek óta foglalkoztak a vak és gyengénlátó emberekkel, az országos szövetség helyi szervezete keretében.  Az egyesületi tagok sorába azok a látássérült emberek léphetnek, akik minimum 67 %-os látásélesség csökkenéssel rendelkeznek. Taglétszámunk megközelíti az 1500 főt. Az Egyesület elsősorban a tagság érdekvédelmét és képviseletét, életviteli nehézségeik és problémáikkal kapcsolatos ügyek intézését vállalja fel:

a) képviseli és védelmezi a látássérültek érdekeit más szervek előtt, szükség esetén segítséget nyújt a jogsérelmek orvoslásához, életviteli nehézségek leküzdéséhez;
b) információs és tanácsadói szolgálatot hoz létre és működtet annak érdekében, hogy a felmerülő igényeket az Egyesület koordinálni tudja;
c) kapcsolatot teremt és együttműködik a látássérültek érdekében eljáró hazai és nemzetközi szervezetekkel és szakemberekkel;
d) kapcsolatot teremt és együttműködik a hasonló célkitűzéseket megvalósító intézményekkel, szervezetekkel;
e) felvilágosító tevékenységet végez, rendszeres tájékoztatást szervez a látássérültek speciális társadalmi helyzetéről, mind a tagok, mind a közvélemény felé;
f) elősegíti a működési területén élő látássérültek rehabilitációját, oktatását, művelődését és társadalmi integrációját;
g) figyelemmel kíséri és elősegíti a működési területén élő felnőtt korban megvakult személyek elemi rehabilitációját.

Az Egyesület szolgáltatásainak hatékonyabb ellátása érdekében 8 körzeti csoportot (Berettyóújfalu-iharkeresztes, Egyek-Balmazújváros, Debrecen Hajdúhadház, Hajdúsámson, Hajdúszoboszló, Hosszúpályi, Püspökladány,) működtet.
A központi ügyfélszolgálati tevékenységet Debrecenben látja el, Az egyesület tevékenységét munkavállalók foglalkoztatásával (12 fő) és önkéntes aktivisták segítségével végzi, ezek száma változó 20-30 fő között.

Az egyesület éves költségvetési terv alapján működik. Költségvetésének tervezésekor a minél szélesebb körű pénzügyi forrás felkutatása és igénybevétele érvényesül. Nagy hangsúlyt fektet a pályázatok figyelésére, és a pályázatok beadására. Legjellemzőbb egyéb bevételi forrásai a tagdíj, a bértámogatás, a működési célú önkormányzati és NEA támogatás. Ezek a bevételek az általános működés kiadásait fedezik. A működési feltételek biztosításán túlmenően a szakmai projektek, közösségi programok és szociális jellegű támogatások szintén pályázati bevételekből valósulnak meg.

Szakmai tevékenységünk bemutatása:

* „Vakok esélyének javítása határon innen és túl.” elnevezéssel nemzetközi tapasztalatcserét szerveztünk a Romániai Vakok Bihar-Szilágy Nagyváradi Egyesületével közösen 2007 őszén és 2008 tavaszán.

A szakmai tapasztalatcsere témái voltak:

- az együttműködő partnerek szervezeti felépítése, a végzett tevékenység, feladatok és
  nyújtott szolgáltatások
- a rehabilitáció, a segédeszköz ellátottság bemutatása
- a fogyatékos személyeket érintő jogszabályok prezentálása, az oktatás és a
  foglalkoztatottság elemzése,
- a civil szervezetek működését biztosító finanszírozási lehetőségek.

* Hasonló tematikával 2009 tavaszán az Ukrán Vakok Szövetsége Kárpátaljai Szervezetével valósult meg együttműködés Debrecenben, valamint Ungváron és Munkácson.

* Az egyesület aktívan részt vesz a fizikai és az infokommunikációs akadálymentesítés megvalósításában.

- Együttműködési szerződésbe foglalva véleményezzük a tervdokumentációkat,
  figyelemmel kísérjük a megvalósítást.
- A kivitelezés során szakmai tanácsokat adunk, közreműködünk a pontírású feliratok
  elkészítésében.

* 2007. évben konferenciát szerveztünk a látássérült személyek oktatásának témájában.

* „Nem látva is látszani” kerekasztal beszélgetést szerveztünk 2008. évben a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége partnereként.

Meghívott vendégeink voltak a közigazgatási szervek, a közszolgáltatók döntést hozó munkatársai.
Témája a látássérült személyek társadalmi beilleszkedését akadályozó helyzetek felszámolása, a közéletben, az ügyintézésben való részvételük elősegítése

* Tíz éves az esélyegyenlőségi törvény elnevezéssel konferenciát szerveztünk 2008-ban.

A rendezvény előadásaiban bemutattuk azokat az eredményeket, amelyek a törvény elfogadását követően értünk el a foglalkoztatásban, az oktatásban, az akadálymentesítésben, stb.

 

* 2009-ben Louis Braille 200 éves születésének évfordulója alkalmából Vetélkedőt szerveztünk a pontírás feltalálója emlékére, az országban lévő látássérültekkel foglalkozó Egyesületek és tagjaik részvételével.

* 2009. októberében a Nemzetközi Fehérbot napja alkalmából konferenciát szerveztünk a Korszerű eszközök, korszerűtlen támogatása (látássérültek segédeszköz ellátása Magyarországon) címmel.

* 2010 októberében: "Mentális Akadálymentesítés" - Avagy tudod, hogyan kell jól segíteni? - címmel konferenciát szerveztünk Debrecenben.

Témák:

- a fizikai és infokommunikációs akadálymentesítés hazai helyzete, mentális akadályok,
- félelmek, tabuk a segítés folyamán,
- az Egyesület szemléletformáló programjainak bemutatása,
- az érzékenyítő tréningek módszere, feltételei, hatásai.
 

* Az Egyesület rendszeresen szervez kirándulásokat az Egyesületi tagok és pártolótagjai részére. Minden évben más helyszínre látogatunk el, hogy a látássérültek is minél több helyszint ismerjenek meg.

* A LÉARE támogatja azon tagtársait is, akik szeretnek sportolni. Az Egyesület keretein belül létrehoztuk a LÉARE Teke SE. Tagozatot, mely évről évre részt vesz a hazai és nemzetközi versenyeken. Továbbá minden év szeptemberében megrendezzük a sportnapot, amelyen látássérültek részére is használható sportversenyekben mérik össze erejüket a sportolni szerető tagtársak és kísérőik. 

* Szervezetünk vezetősége, munkatársai és önkéntesei fontos feladatuknak tartják a társadalom minden rétegében a látássérült emberek iránti pozitív szemlélet és viszonyulás kialakítását és elősegítését. Ezért fektetünk különös hangsúlyt az „ép” társadalom érzékenyítésére, tudatformálására. Rendszeresen tartunk programot Hajdú-Bihar megye területén általános és középiskolákban, ahol a fiatalok saját élményt szerezhetnek a nemlátásról, és ahol megismerkedhetnek a különböző önálló életvitelt megkönnyítő eszközökkel.

További információt a szolgáltatásaink menüpont alatt olvashat.


Vissza az előző oldalra

A honlapot tervezte és szerkeszti: Nagy  András

A honlappal kapcsolatos észrevételeket és kérdéseket
az alábbi e-mail címre várjuk:
latasserultek@gmail.com
Amennyiben szeretne feliratkozni a hetente megjelenő hírlevelünkre, küldjön egy e-mail-t a latasserultek@gmail.com e-mail címre. A tárgy mezőbe írja be, hogy "Feliratkozás hírlevélre".

Ossza meg honlapunkat és keressen minket a Facebook-on!


Facebook oldalunk: www.facebook.com

A honlapon az alábbi mező segítségével tud keresni. Gépelje be a keresendő kulcsszót vagy kulcsszavakat és nyomja meg a Keresés gombot vagy az ENTER billentyűt.