Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

Szemléletformálás, érzékenyítés

Információink 70-80 %-át a szemünk segítségével, azon keresztül szerezzük be. A látás elvesztése jelentősen megnehezíti a beilleszkedést vizualitásra épülő világunkba, de korántsem lehetetlen feladat. 

Szervezetünk vezetősége, munkatársai és önkéntesei fontos feladatuknak tartják a társadalom minden rétegében a látássérült emberek iránti pozitív szemlélet és viszonyulás kialakítását, ezért helyezünk különös hangsúlyt a „ép” társadalom érzékenyítésére, tájékoztatására. Programjaink során a résztvevőket saját élményen keresztül igyekszünk közelebb vinni a vak és gyengénlátó emberekhez, hogy felismerjék, hogy a fogyatékos emberek elsősorban emberek és csak másodsorban fogyatékosok. Programjainkkal már számos általános és középiskolában, továbbá más közösségi rendezvényeken  megjelentünk Debrecenben és a környékbeli településeken.
Célunk azon "egészséges" személyek érzékenyítése, akik jelenleg nem ismerik a fogyatékossággal élő emberek sajátos élethelyzetét. Kiemelt feladatunk, olyan konkrét információk átadása, mint például, hogyan kell egy vakvezető kutyával közlekedő látássérült embernek segíteni, hogyan írnak és olvasnak a vak emberek, miként látják el mindennapinak tűnő feladataikat úgy, hogy mindazokat a látás hiányában végzik.

Az Egyesület munkatársai minden korosztály részére külön programot dolgoztak ki. Más feladatokat kell vinni az óvodás gyerekeknek, mást a középiskolai tanulók részére és más foglalkozást a szakemberek számára. Minden esetben igazodunk az adott rendezvény, konferencia, közösségi program, stb. menetéhez, felépítéséhez, szükségletéhez.

Az alábbi foglalkozások közül választhatnak az érdeklődők:

Közlekedés bemutatása

Segédeszköz bemutató

Osztályfőnöki órákon való részvétel

Nem látva is látni

Érzékenyítő vetélkedő

Látogatás az Egyesülethez

Előadás tartása

Érzékenyítő tréningek

Nem így, hanem így

Az érzékenyítő programok vezetője, dr. Nagyné Berke Mónika.

Vissza az előző oldalra

A honlapot tervezte és szerkeszti: Nagy  András

A honlappal kapcsolatos észrevételeket és kérdéseket
az alábbi e-mail címre várjuk:
llatasserultek@gmail.com
Amennyiben szeretne feliratkozni a hetente megjelenő hírlevelünkre, küldjön egy e-mail-t a latasserultek@gmail.com e-mail címre. A tárgy mezőbe írja be, hogy "Feliratkozás hírlevélre".

Ossza meg honlapunkat és keressen minket a Facebook-on!


Facebook oldalunk: www.facebook.com

A honlapon az alábbi mező segítségével tud keresni. Gépelje be a keresendő kulcsszót vagy kulcsszavakat és nyomja meg a Keresés gombot vagy az ENTER billentyűt.