Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

Emlékműsor Helen Keller életéről

Helen Keller 2005-ben lett volna 125. éves. Ennek az évfordulónak a megünneplése ihlette Dr. Szabó Miklóst, hogy munkatársaival állítsanak össze egy emlékműsort az életéről. Holba Andrea volt segítségére a műsor szerkesztésében, Rózsa Dezső pedig a rendezést vállalta fel.

Az előadás az elmúlt nyolc évben az egész országot bejárta. Meghívást kaptak a határon túlról is, Parciumból. Legutóbb az Egyenlő Bánásmód Hatóság konferenciájának záró rendezvényén mutatták be, illetve a debreceni Csokonai Színházban, teltház előtt láthattuk a darabot.

Minden színházi előadás után új élménnyel leszünk gazdagabbak. Megismerhetjük embertársaink viselkedéseit, gondolkodásait, cselekedeteit. Azonosulhatunk azokkal, illetve elutasíthatjuk azokat.
Mivel ez a darab egy rendkívül különös személy életét mutatja be, óhatatlanul is általánosításokhoz vezethet. Erősítheti egy adott csoportról kialakult pozitív és negatív előítéleteket.
Reméljük, azzal a meggyőződéssel hagyják el a nézőteret, hogy minden ember egyenlő. Mindenki előtt nyitva áll az érvényesülés lehetősége, ha van akarata, kitartása.
Helen Keller nem azért volt olyan nagyszerű ember, mert siketvakként élte le életét. Az ő nagyszerűsége a küzdelmében, a munkájában mutatkozik meg.
Az előadás célja a "másság" megismertetése és elfogadtatása, a pozitív és negatív előítéletek felszámolása. Köztünk is van okos és kevésbé okos, szorgalmas és kevésbé szorgalmas, jó szándékú és kevésbé jó szándékú, tehetséges és kevésbé tehetséges ember. Mint ahogyan ez önökre is jellemző. Tehát az embert ne a mássága, hanem a magatartása alapján fogadják el, vagy utasítsák el!

Az emlékműsort előadja: a Látássérültek Baráti Köre
Helen Keller: Nagy Tünde vagy dr. Nagyné Berke Mónika
Vers és dal: Lakó Sándor
Vers: Geriné Jóna Ilona, Horváth Istvánné, Donkó Jenő
Zárszó, tanmese: Rózsa Dezső

„Az én életem is csak úgy kezdődött, mint a többi kisgyermeké. Jöttem, láttam és győztem éppen úgy, mint az első gyermek szokott minden családban.
Azt hallottam, hogy amíg még pólyában voltam, kíváncsiságra és önállóságra hajlamot mutattam. Amit mástól láttam, mindazt utánozni igyekeztem. Hat hónapos koromban már ki tudtam mondani: Hogy van?
Még betegségem után is visszaemlékeztem egy szóra, melyet életem első hónapjaiban tanultam. Ez a szó a “víz”, amelyet sokáig hangoztattam még az után is, hogy beszélőképességemet elveszítettem.
Aztán, ama szomorú emlékű februárban jött a betegség, amely bezárta szemeimet és füleimet, s ismét visszavetett az újszülött kisgyermek öntudatlan állapotába.
Életem első tizenkilenc hónapja alatt a tágas mezőkről, a fényességről, a fákról és virágokról olyan képet szereztem, amelyet az azután következő sötétség nem tudott egészen kitörölni. Ha egyszer láttunk, “miénk a nap és mit a nap mutat”.” / Helen Keller

Az emlékműsor megtartásának feltételeiről érdeklődni Rózsa Dezsőnél lehet a 30/416-0933-as telefonszámon.

Vissza az előző oldalra

A honlapot tervezte és szerkeszti: Nagy  András

A honlappal kapcsolatos észrevételeket és kérdéseket
az alábbi e-mail címre várjuk:
latasserultek@gmail.com
Amennyiben szeretne feliratkozni a hetente megjelenő hírlevelünkre, küldjön egy e-mail-t a latasserultek@gmail.com e-mail címre. A tárgy mezőbe írja be, hogy "Feliratkozás hírlevélre".

Ossza meg honlapunkat és keressen minket a Facebook-on!


Facebook oldalunk: www.facebook.com

A honlapon az alábbi mező segítségével tud keresni. Gépelje be a keresendő kulcsszót vagy kulcsszavakat és nyomja meg a Keresés gombot vagy az ENTER billentyűt.