Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

Kitüntetéseket adományoztunk a Fehérbot nap alkalmából

 

Tájékoztatjuk a hírlevél olvasóit, hogy a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete, a Fehérbot napja alkalmából, Dr. Molnár Lajos Emléklap és Emlékplakett átadásával ismerte el Dr. Hódos Márta szemészadjunktus, Kádár Nagy Lajos látássérült képzőművész és Bálint Gáborné egyesületi munkatárs látássérült emberekért végzett tevékenységét. A hírlevél ezen és következő számaiban a kitüntetettek méltatását olvashatják.

Gratulálunk az elismeréshez és munkájukhoz további egészséget és kitartást kívánunk!

Kádár Nagy Lajos képzőművész:

1939. szeptember 18-án született Sárrétudvariban. Alapfokú tanulmányait itt kezdte, majd Debrecenben folytatta a Péter-fia utcai református iskolában. Ennek elvégzése után a Péchy Mihály Építőipari Technikumba járt. Erdész szeretett volna lenni, később a szobrászat érdekelte. Munka mellett, levelező tagozaton szerzett építészmérnöki diplomát, a budapesti Műszaki Egyetemen.

Tíz évig dolgozott a Debreceni Tervező Vállalatnál. Sárrétudvariban a téesz építőbrigádját irányította. 1972-ben Hajdúszoboszlóra került, a fürdő fejlesztési terveivel foglalkozott. Felfogása szerint az építészet nem válaszható el más művészeti ágaktól, így a képzőművészet iránti érdeklődése továbbra is megmaradt.

Nyugdíjba vonulása után Ebesre költözött, és visszaemlékezése szerint ekkor jött el a zavartalan alkotás korszaka, amikor teljesen átadta magát a művészetnek.

Először 1968-ban szerepeltek alkotásai kiállításon Debrecenben, akkori festményein házakat, tűzfalakat jelenített meg. Első önálló kiállítását 65 évesen rendezte meg Ebesen.

Alkotói vágya azután is megmaradt, hogy az 1990-es évektől több szemműtéten esett át. Látása olyan mértékben romlott, hogy emiatt a Holló László-díjas festőművésznek kényszerűségből fel kellett hagynia a festéssel. A szobrászat felé fordult, kisplasztikákat készít, melyekkel kialakított egy sajátos stílust és formavilágot, amit az organikus absztrakció háromdimenziós változatának tekint.

Az egyesület tagjai közé 2016-ban lépett be, és szinte azonnal szoros kapcsolat fűzte a munkatársakhoz, a látássérültek világához. Festményeiből, kisplasztikáiból 4 alkalommal szerveztünk érzékenyítő programmal egybekötött kiállítást Hajdúszoboszlón, Egyeken, Hajdúhadházon és Balmazújvárosban. A 4 alkalommal 708 fő látogatott el a "Tapintható kiállításra". Folyamatosan keresi a lehetőségeket, új ötleteket ad az egyesület szolgáltatásainak bővítésére, mindig előtérbe helyezve az egyesület érdekeit.

A Dr. Molnár Lajos Emléklap és Emlékplakett adományozásával a látássérült emberek kulturális esélyegyenlőségének megvalósítása érdekében végzett kiemelkedő munkásságát ismeri el a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete elnöksége

dr. Nagy Sándor
elnök


Vissza az előző oldalra

A honlapot tervezte és szerkeszti: Nagy  András

A honlappal kapcsolatos észrevételeket és kérdéseket
az alábbi e-mail címre várjuk:
latasserultek@gmail.com
Amennyiben szeretne feliratkozni a hetente megjelenő hírlevelünkre, küldjön egy e-mail-t a latasserultek@gmail.com e-mail címre. A tárgy mezőbe írja be, hogy "Feliratkozás hírlevélre".

Ossza meg honlapunkat és keressen minket a Facebook-on!


Facebook oldalunk: www.facebook.com

A honlapon az alábbi mező segítségével tud keresni. Gépelje be a keresendő kulcsszót vagy kulcsszavakat és nyomja meg a Keresés gombot vagy az ENTER billentyűt.