Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

Távoli segítségnyújtás látássérült embereknek

 

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége pályázatot nyújt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt EFOP-1.1.5-17 a fogyatékkal élők mindennapjait segítő infokommunikációs alapú távszolgáltatás kialakítása című felhívásra.

Előzmény

A 2007-2013 pályázási időszakban a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége létrehozta és folyamatosan üzemelteti hallássérültek infokommunikációs akadálymentesítését segítő internet alapú távtolmácsolási szolgáltatásait. A szolgáltatások KONTAKT Tolmácsszolgálat néven érhetőek el és magyar jelnyelvi és írótolmácsolási szolgáltatásokat biztosítanak a siket, nagyothalló és siketvak személyek számára. A projekt céljaként kitűzött 1300 fő felhasználói számot 15 százalékkal meghaladva, a felhasználók számának folyamatos növekedése mellett üzemel és jelent havi 300 órás tiszta tolmácsolási idővel költséghatékony, földrajzi tartózkodási helytől független alternatívát a Jelnyelvi Tolmácsszolgálatok személyes tolmácsolási szolgáltatásainak.

Pályázatunk célja

A látássérült személyek jelenleg nem rendelkeznek a hallássérültekéhez hasonló, infokommunikációs akadálymentesítési szolgáltatással. Általános célunk, hogy a vak és gyengénlátó emberek az ország minden pontján azonos eséllyel, azonos magas színvonalú internet alapú távszolgáltatásokhoz jussanak. A "Távszem" szolgáltatás kialakítása és használata érdekében a KONTAKT Tolmácsszolgáltatás informatikai rendszerének kibővítése és továbbfejlesztésére van szükség. Kiemelten fontos cél, a "Távszem" szolgáltatás igénybevételéhez szükséges kommunikációs eszközök beszerzése a látássérültek számára. Így elérhetővé válik, hogy a látás- és hallássérült személyek személyiségi, adatvédelmi jogaik tiszteletben tartása mellett, kulturált szolgáltatások keretében férjenek hozzá modern internet alapú infokommunikációs távszolgáltatásokhoz.

Terveink szerint az MVGYOSZ épületében alakítjuk ki a "Távszem" ügyfélszolgálatát és azokat az akadálymentes operátori munkahelyeket, ahol a segítő személyek fogadják a beérkező hívásokat. A "Távszem" éjjel-nappal elérhető lesz a látássérült személyek számára. Az operátorok szakszerű felkészítést kapnak a vak és gyengénlátó emberekkel történő kommunikáció módjáról, a helyes és elfogadható minőségű verbális segítségnyújtásról. Sikeres pályázat esetén a kétéves projekt utolsó 6-7 hónapja nyilvános tesztidőszak lesz, mely során a felhasználók megoszthatják a projekt megvalósítóival tapasztalataikat, a szolgáltatás javítására javaslatokat tehetnek. A "Távszem" szolgáltatás okostelefonokról és táblagépekről egyaránt elérhető lesz. Országos szinten, 1000 fő részére, használati szerződésben rögzítettek szerint, a "Távszem" használatára alkalmas készülékeket kapnak a projekt azon résztvevői, akik az MVGYOSZ tagszervezeteinek rendes tagjai és a tagsági díjat megfizették. Fontos tudni, hogy a "Távszem" szolgáltatás alkalmazása mindhárom operációs rendszerrel kompatibilis lesz, tehát azt bárki, akinek erre látássérülése miatt szüksége van, letöltheti készülékére és csatlakozhat a szolgáltatáshoz.

Miért lesz jó a "Távszem" alkalmazás?

  1. Hiánypótló szolgáltatást biztosít a látássérült személyek részére;
  2. Javul a látássérült személyek önálló életvitele az által, hogy nő az esélye az információhoz jutásban;
  3. Várhatóan 1000 fő látássérült személy részére új készüléket kölcsönzünk, amelyen nem csak a "Távszem" alkalmazás fut, hanem egyéb hasznos szolgáltatásokhoz tudnak hozzáférni;
  4. A "Távszem" alkalmazást minden internetre kapcsolódó okostelefonnal, vagy táblagéppel rendelkező Magyarországon életvitelszerűen élő látássérült személy részére biztosítjuk, aki regisztráltatja magát a "Távszem" szolgáltatásba;
  5. Az alkalmazás éjjel-nappal, szabad és munkaszüneti napokon egyaránt elérhető lesz.

Nyertes pályázat esetén a projekt megvalósítói: Gulyás Zsuzsanna, dr. Verdes Zsuzsanna, dr. Nagyné Berke Mónika.

Az MVGYOSZ elnöksége és a megvalósítók bíznak abban, hogy pozitív elbírálás esetén, a projekt minden feltételt megteremt ahhoz, hogy a Szövetség, a látássérült emberek részére egy olyan szolgáltatást működtessen, amely valós igényeken alapul, és olyan minőségű segítséget ad, amelyre minden látássérült ember, minden élethelyzetben biztonsággal számíthat.

A pályázat elbírálásáig kérjük, hogy kísérjék figyelemmel a Szövetség hivatalos kommunikációs csatornáit, ahol tájékoztatást adunk a pályázatírás előrehaladásáról, a kérdőív eredményeiről, a "Távszem" alkalmazással kapcsolatos információkról.

Budapest, 2017. június 16.

Dr. Nagy Sándor
Elnök

Forrás: MVGYOSZ hírlevél 34. szám


Vissza az előző oldalra

A honlapot tervezte és szerkeszti: Nagy  András

A honlappal kapcsolatos észrevételeket és kérdéseket
az alábbi e-mail címre várjuk:
latasserultek@gmail.com
Amennyiben szeretne feliratkozni a hetente megjelenő hírlevelünkre, küldjön egy e-mail-t a latasserultek@gmail.com e-mail címre. A tárgy mezőbe írja be, hogy "Feliratkozás hírlevélre".

Ossza meg honlapunkat és keressen minket a Facebook-on!


Facebook oldalunk: www.facebook.com

A honlapon az alábbi mező segítségével tud keresni. Gépelje be a keresendő kulcsszót vagy kulcsszavakat és nyomja meg a Keresés gombot vagy az ENTER billentyűt.