Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

A látássérültek is biztonságban érezhetik magukat az új villamosokon

 

A vak és gyengén látó emberek utasok nélkül, az Ispotály utcai kocsiszínben ismerkedhettek meg az új járművekkel, bármit kipróbálhattak a villamos utasterében.

Az egyik vak asszony azt is megtudhatta, hol fér el kényelmesen négylábú segítőtársa. Mónika már utazott a kettes villamoson, de azt mondja, utasok nélkül sokkal alaposabban megismerheti a járművet.

Könnyebb így körbetapogatni, hol vannak a jelzők, hol vannak az ülések, hová lehet kutyával beülni, hol lehet elférni, hol tudok kapaszkodni. Ezt egy tömött villamoson, ahol idegen emberekkel vagyok körülvéve, nem lehet megcsinálni, őket ugye nem illene végigtapogatni – hallhattuk Nagyné Berke Mónikát.

Az új villamosokat több olyan segítő eszközzel is felszerelték, amiken keresztül a látássérültek például szólhatnak a villamosvezetőnek, ha bajban vannak.

Egy gomb megnyomásával közvetlenül tudnak beszélni az utasok a vezetővel, minden ajtónál van egy gomb, amire Braille írással is fel van írva, hogy ki lehet nyitni vele az ajtót - tájékoztatott Gara Kálmán, a DKV Zrt. munkatársa.

A villamos bejárását a Látássérültek Egyesülete kezdeményezte azért, hogy a vakok és gyengén látók megismerjék a vadonatúj szerelvényt.

Ennek az eseménynek az volt a jelentősége és célja, hogy amikor felszállnak a villamosra a gyengén látó, vagy éppen vak utasok, akkor már eleve tudják, hogy biztonságosan találhatnak ülő- vagy állóhelyet maguknak - mondta el Nagy Sándor, Látássérültek Egyesületének elnöke.

Az utasok egyébként is biztonságban érezhetik magukat, hiszen a szerelvényekben felszerelt kamerarendszer folyamatosan figyeli, mi történik az utastérben.

Forrás: http://www.dehir.hu/debrecen/a-latasserultek-is-biztonsagban-erezhetik-magukat-az-uj-villamosokon/2014/03/12/


Vissza az előző oldalra

A honlapot tervezte és szerkeszti: Nagy  András

A honlappal kapcsolatos észrevételeket és kérdéseket
az alábbi e-mail címre várjuk:
latasserultek@gmail.com
Amennyiben szeretne feliratkozni a hetente megjelenő hírlevelünkre, küldjön egy e-mail-t a latasserultek@gmail.com e-mail címre. A tárgy mezőbe írja be, hogy "Feliratkozás hírlevélre".

Ossza meg honlapunkat és keressen minket a Facebook-on!


Facebook oldalunk: www.facebook.com

A honlapon az alábbi mező segítségével tud keresni. Gépelje be a keresendő kulcsszót vagy kulcsszavakat és nyomja meg a Keresés gombot vagy az ENTER billentyűt.