Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

Hang a fényre, lapnyi nagyító: okoseszközök a látássérültek szolgálatában

Érdekes formájú és funkciójú tárgyak tucatjai sorakoztak egy hosszú asztalon a közelmúltban a látássérültek egyesületénél, ahol látó embereknek Belsőné Szabó Ágnes, a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének kulturális munkatársa azt mutatta be, hogy milyen okoseszközök segítik őket manapság.

A beszélni is tudó számítógépet könnyű volt felismerni, de például a vakok öltözködését segítő, leginkább a tv-távirányítóra hasonlító kis dobozt már nem tudták beazonosítani a látogatók. Az eszközről kiderült, a ruhára helyezve hangosan "megmondja", hogy milyen színű az elé tartott anyag. (A próba során azért tévedett néhányszor.) Egy másik hasonló, az autó slusszkulcsára emlékeztető kis tárgy a fény érzékelésére képes. Minél világosabb terület felé tartjuk annál magasabb, élesebb sípoló hangot ad. - Ennek elsősorban akkor veszi hasznát a vak ember ha arról akar meggyőződni, hogy nem maradt-e a lakásban valahol felkapcsolva a villany - ismertette Belsőné Szabó Ágnes.

Tapintással megerősítve

Az érdeklődők arról is meg­győződhettek, hogy a vakok is tudnak társasjátékokkal játszani. Braille-írással megjelölik nekik például a Bábel-tornyot, a kártyalapokat. A dobókockákból és a dominókból kiemelkedő apró pontokat tapintással is meg lehet számolni.

Megtudtuk, nem látó embertársaink a vonalzót például úgy tudják használni, hogy kitapogatják a rajta egy centiméterenként elhelyezett dudorokat. Ötcentinként egy kicsit nagyobb pontok vannak. Hasonlóan működik a nekik fejlesztett szögmérő és a varrócenti is. - A vakok karóráján felpattintható az üveglap, így érzékelhető a mutatók elhelyezkedése - válaszolta egy kérdésre Belsőné Szabó Ágnes.

Leginkább egy kis ablakra emlékeztetett az az üveglap, amely az asztalra fektetve hevert. Kiderült róla, hogy egy rendkívüli méretű, az A4-es lappal megegyező nagyságú nagyítóval van dolgunk, mellyel a gyengén látók anélkül tudnak könyvet, nyomtatott újságot olvasni, hogy azt állandóan mozgatniuk kellene.

Forrás:http://www.haon.hu/hang-a-fenyre-lapnyi-nagyito-okoseszkozok-a-latasserultek-szolgalataban/3010915

Vissza az előző oldalra

A honlapot tervezte és szerkeszti: Nagy  András

A honlappal kapcsolatos észrevételeket és kérdéseket
az alábbi e-mail címre várjuk:
latasserultek@gmail.com
Amennyiben szeretne feliratkozni a hetente megjelenő hírlevelünkre, küldjön egy e-mail-t a latasserultek@gmail.com e-mail címre. A tárgy mezőbe írja be, hogy "Feliratkozás hírlevélre".

Ossza meg honlapunkat és keressen minket a Facebook-on!

Facebook oldalunk: www.facebook.com

A honlapon az alábbi mező segítségével tud keresni. Gépelje be a keresendő kulcsszót vagy kulcsszavakat és nyomja meg a Keresés gombot vagy az ENTER billentyűt.