Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

Megtalálták új otthonukat a debreceni látássérültek

 

Miközben a Külső vásártér 16. szám alatti ház pincéjében még javában zajlik a felújítás, a korszerűsített földszintet már birtokba vette a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete. Dr. Nagy Sándor, az 1432 tagú szervezet elnöke lapunknak elmondta: a korábbi, Rákóczi utcai, önkormányzat által biztosított házból egyrészt azért kellett elköltözniük, mert az állapota leromlott. A falak vizesedtek, mállottak, a tető beázása miatt a plafon egy darabja leszakadt. Másrészt egyre több embert foglalkoztatnak. Jelenleg 12 dolgozójuk van, közülük 10 megváltozott munkaképességű. Ráadásul szolgáltatásaikat jelentősen bővítették, például angolt tanítanak és jogi tanácsokat adnak tagjaiknak. A régi helyen így már nem fértek el.

Hosszas keresgélés

A probléma megoldásban az önkormányzat több ingatlan felajánlásával igyekezett segíteni, de különböző okok miatt egyik épület sem felelt meg. Volt olyan, amely kicsinek bizonyult, olyan, amely a vakok és gyengénlátók számára nehezen megközelíthető helyen található, de akadt olyan is, amelynek felújítására nagyon sokat kellett volna költeniük. Hónapokig tartó keresgélés után vetődött fel a vásárlás lehetősége.

- A Külső vásártéri, egykor lakásként használt magántulajdonú ház árát 12 millió 250 ezer forintra tudtuk lealkudni. Mivel nem volt ennyi pénzünk, kénytelenek voltunk 5 millió forint hitelt felvenni - tette hozzá Nagy Sándor. Megtudtuk, a pénz egy része saját kasszájukból származott, másik része adományokból gyűlt össze. Főleg az egyesület tagjai járultak hozzá a cél megvalósításához, de adott pénzt egy kft., valamint Hajdúszoboszló és Dabas önkormányzata is. (Utóbbi személyes kapcsolat révén jött össze.)

A 200 négyzetméteres ingatlan renoválására eddig 2 millió forintot költöttek. A földszinten egyebek mellett egy nagyobb tárgyalót, három irodát, konyhát, fürdőszobát alakítottak ki, hoztak rendbe. A pincére még 600 ezret tudnak fordítani.

Forrás:http://www.haon.hu/megtalaltak-uj-otthonukat-a-debreceni-latasserultek/2999102


Vissza az előző oldalra

A honlapot tervezte és szerkeszti: Nagy  András

A honlappal kapcsolatos észrevételeket és kérdéseket
az alábbi e-mail címre várjuk:
latasserultek@gmail.com
Amennyiben szeretne feliratkozni a hetente megjelenő hírlevelünkre, küldjön egy e-mail-t a latasserultek@gmail.com e-mail címre. A tárgy mezőbe írja be, hogy "Feliratkozás hírlevélre".

Ossza meg honlapunkat és keressen minket a Facebook-on!


Facebook oldalunk: www.facebook.com

A honlapon az alábbi mező segítségével tud keresni. Gépelje be a keresendő kulcsszót vagy kulcsszavakat és nyomja meg a Keresés gombot vagy az ENTER billentyűt.