Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete

Szemléletformáló programok

 

 

Információink 70-80 %-át a szemünk segítségével, azon keresztül szerezzük be. A látás elvesztése jelentősen megnehezíti a beilleszkedést vizualitásra épülő világunkba, de korántsem lehetetlen feladat. 

Szervezetünk vezetősége, munkatársai és önkéntesei fontos feladatuknak tartják a társadalom minden rétegében a látássérült emberek iránti pozitív szemlélet és viszonyulás kialakítását, ezért helyezünk különös hangsúlyt a „ép” társadalom érzékenyítésére, tájékoztatására. Programjaink során a résztvevőket saját élményen keresztül igyekszünk közelebb vinni a vak és gyengénlátó emberekhez, hogy felismerjék, hogy a fogyatékos emberek elsősorban emberek és csak másodsorban fogyatékosok. Programjainkkal már számos általános és középiskolában, továbbá más közösségi rendezvényeken  megjelentünk Debrecenben és a környékbeli településeken.
Célunk azon "egészséges" személyek érzékenyítése, akik jelenleg nem ismerik a fogyatékossággal élő emberek sajátos élethelyzetét. Kiemelt feladatunk, olyan konkrét információk átadása, mint például, hogyan kell egy vakvezető kutyával közlekedő látássérült embernek segíteni, hogyan írnak és olvasnak a vak emberek, miként látják el mindennapinak tűnő feladataikat úgy, hogy mindazokat a látás hiányában végzik.

Az Egyesület munkatársai minden korosztály részére külön programot dolgoztak ki. Más feladatokat kell vinni az óvodás gyerekeknek, mást a középiskolai tanulók részére és más foglalkozást a szakemberek számára. Minden esetben igazodunk az adott rendezvény, konferencia, közösségi program, stb. menetéhez, felépítéséhez, szükségletéhez.

Az alábbi foglalkozások közül választhatnak az érdeklődők:

     - Közlekedés bemutatása
A foglalkozás során bemutatjuk, hogy miként közlekednek a vak és gyengénlátó emberek. Megismerkedhetnek a vakvezető kutyával, hallhatnak a kutyusok kiképzéséről, információkat kaphatnak arról, hogy hogyan dolgoznak a kutyusok, stb. Kipróbálhatják a fehérbotos közlekedést, mindezt bekötött szemmel. A programon egyszerre 1 osztály vesz részt, kb. 45 perces a foglalkozás. Udvaron, aulában, vagy szélesebb folyóson történik a bemutató.

     - Segédeszköz bemutató
A foglalkozás során a fiatalok megismerkedhetnek és kipróbálhatják a látássérült emberek önálló életvitelét megkönnyítő eszközöket.
Beszélő segédeszközök: óra, személyi mérleg, konyhai mérleg, vérnyomásmérő, színfelismerő, beszélő felirat, telefon, számítógép, stb.
Tapintható segédeszközök: Braille óra, vonalzó, társasjátékok, stb.
Hallható segédeszközök: Folyadékszint jelző, csörgőlabda, vízszint jelző, fénydetektor, stb.
Braille írás: Megismerhetik a pontírás történetét, a pontíráshoz szükséges eszközöket, a pontírás szabályait, stb. Ajándékba Braille abc-t és névjegyet készítünk az érdeklődők részére.

     - Osztályfőnöki órákon való részvétel
Az osztályfőnöki óra keretében megismerkedhetnek a fiatalok a látássérült emberek önálló életvitelét megkönnyítő segédeszközökkel (beszélő óra, mérleg, színfelismerő, stb.), a Braille írással, továbbá információt kapnak a segítés helyes technikáiról. A programon a résztvevők részére Braille abc-t ajándékozunk. A foglalkozást minden esetben egy látássérült munkatársunk tartja. További érdeklődés esetén, egy későbbi időpontban, javasoljuk, hogy az osztály vegyen részt a „nem látva is látni” foglalkozáson.

     - Nem látva is látni:
A teljesen besötétített helyszínen különböző feladatokat kell megoldaniuk a résztvevőknek, amikor a látás hiányában más érzékszerveikre hagyatkozhatnak. Illatokat, tárgyakat, hangokat kell felismerni, kipróbálhatják a sötétben történő aláírást, akadálymentes játékokkal játszhatnak, pénzt kell felismerniük és megismerkedhetnek a Jaws for Windows beszélő programmal, mely a látássérülteknek a számítógép használatához elengedhetetlen. A foglalkozás kb. fél órás.

     - Szemléletformáló vetélkedő:
Gyerekek, felnőttek, 3 fős csapatokban, bekötött szemmel mérhetik össze tudásukat, ügyességüket a különböző játékok alkalmával.
Feladatok: toronyépítés, hullahopp karikázás, kirakó játék, ugrálókötelezés, ping-pong labda halászás, szellemi kérdések, gyöngyfűzés, stb.

     - Látogatás az Egyesülethez
Előre egyeztetett időpontban vállaljuk, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek az Egyesület szolgáltatásaival. Bemutatjuk a segédeszköz boltot, ahol az önálló életvitelt megkönnyítő segédeszközök kaphatóak. Bemutatjuk a Braille íráshoz szükséges eszközöket (Braille nyomtató, írógép, tábla, stb.), megismerkedhetnek a beszélő számítógépekkel. Továbbá tájékozódhatnak szolgáltatásainkról, megismerhetik legfontosabb céljainkat, programjainkat, stb.

     - Előadás tartása
Az Egyesület vállalja konferenciákon, különböző rendezvényeken előadások megtartását a társadalom szemléletformálásának fontossága témakörben. Az előadást követően vállalja szemléletformáló szekció megtartását, ahol kb. másfél órában saját élményt szerezhetnek a résztvevők a nemlátásról, kipróbálhatják magukat a segítői és segített szerepben, megtanulhatják a segítés helyes technikáját, stb.

     - Szemléletformáló tréningek
A mindennapjaink során, az utcán, a munkahelyen, a bankban hányszor előfordul, hogy egy olyan emberrel találjuk magunkat szemben, aki hozzánk képest „más”. Ilyenkor azt sem tudjuk, hogy mi tévők legyünk. Hívjuk-e egy másik munkatársunkat, hogy majd Ő megoldja a „problémás” ügyfél kérését, vagy az utcán elmenjünk mellette anélkül, hogy felajánlanánk segítségünket?
Hány és hány ilyen és ehhez hasonló gondolat merül fel bennünk, mikor szembe találjuk magunkat egy fogyatékossággal élő emberrel. Mennyivel könnyebb lenne, ha tudnánk, hogy ilyenkor mit is tegyünk. Ez a gondolat is sokszor felmerülhet, de nem tudjuk, hogy ki tudna segíteni, kihez kéne fordulni, stb. Ennek a kínos helyzetnek a megoldására nyújt segítő kezet az Egyesület. Hisszük, hogy látássérült trénerként tudjuk csak igazán hitelesen átadni mindazt a tudást, amely ahhoz szükséges, hogy velünk, fogyatékossággal élő emberekkel megfelelően kommunikáljanak a közintézményekben, bankokban, vagy egyszerűen csak az utcán.

Trénerek: dr. Nagyné Berke Mónika, dr. Nagy Sándor 

Kiknek ajánljuk a tréninget?

- Olyan cégek munkatársai részére, ahol már foglalkoztatnak fogyatékossággal élő munkavállalót;
- Olyan cégek munkatársai részére, ahol tervezik fogyatékossággal élő munkavállaló foglalkoztatását;
- Pedagógusok részére;
- Szociális és egészségügyben dolgozóknak;
- Turisztikai területen dolgozóknak;
- Bankoknak;
- Minden olyan cég, intézmény, szolgáltató részére, ahol nyitottak a fogyatékossággal élő emberek irányába;

     - Nem így, hanem így
Ebben a kiadványban azt mutatjuk be, hogy hogyan szabad és hogy nem szabad segíteni az élet különböző területén a vak és gyengénlátó embereknek. A kiadvánnyal az a célunk, hogy az olvasó minél könnyedebb, viccesebb formában tájékozódhasson erről a kényes kérdésről. A kiadvány elektronikus változatát megtalálja a főoldalon.

Az szemléletformáló programok vezetője, dr. Nagyné Berke Mónika.


Vissza az előző oldalra

A honlapot tervezte és szerkeszti: Nagy  András

A honlappal kapcsolatos észrevételeket és kérdéseket
az alábbi e-mail címre várjuk:
latasserultek@gmail.com
Amennyiben szeretne feliratkozni a hetente megjelenő hírlevelünkre, küldjön egy e-mail-t a latasserultek@gmail.com e-mail címre. A tárgy mezőbe írja be, hogy "Feliratkozás hírlevélre".

Ossza meg honlapunkat és keressen minket a Facebook-on!


Facebook oldalunk: www.facebook.com

A honlapon az alábbi mező segítségével tud keresni. Gépelje be a keresendő kulcsszót vagy kulcsszavakat és nyomja meg a Keresés gombot vagy az ENTER billentyűt.