Kitüntetéseket adományoztunk a Fehérbot Nap alkalmából

By on
In Uncategorized /

 

Tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete, a Fehérbot Napja alkalmából, Dr. Molnár Lajos Emléklap és Emlékplakett átadásával ismerte el Dr. Kokas Anikó szemész főorvos, Rajtik Sándorné nyugalmazott gazdasági nővér, illetve Varga Gézáné  nyugalmazott egyesületi dolgozó látássérült emberekért végzett tevékenységét. A hírlevél ezen és következő számaiban a kitüntetettek méltatását olvashatják.

Gratulálunk az elismeréshez!

 

Dr. Kokas Anikó:

Egyetemi tanulmányait 1972-ben fejezte be a debreceni Orvostudományi Egyetemen.

Első állását a közegészségügyben, az akkori KÖJÁL-ban sikerült megkapnia, de csak egy év múlva tudott bekerülni Dr. Molnár Lajos főorvos vezette Hajdú-Bihar Megyei Tanács Kórház Szemészeti Osztályára. Egy kis kitérő után teljesült a vágya, hogy szemész lehessen. A régi, Bartók Béla úti szemészeten vált szakorvossá és dolgozott együtt főorvos úrral a nyugdíjba vonulásáig. Adjunktusi kinevezése után került át az új szemészeti osztályra. Az osztály átköltöztetésében és beindításában rangidősként fontos szerepet kapott. Az új Szemészeti Osztály a Dorottya utcai kórház 6. emeletén működik. Érdeklődési körébe tartozott a konzervatív szemészethez tartozó glaukoma diagnosztizálása, gyógyszeres és műtéti kezelése a betegek gondozásával. Szerette a szemészeti műtéteket és a gyermekszemészetet. Folyamatosan képzi magát, nemcsak szakmailag, hanem az idegennyelv területén is. Ez segíti, hogy tudása naprakész a magyar és német nyelvű szakirodalomban. Rendszeresen jár szakmai továbbképzé­sekre.

Hogy mit tanulhatott Dr. Molnár Lajos főorvostól? A betegek és a munkatársak iránti empátiát, a gyerekek szeretetét, a szemészeti betegek tiszteletét és a műtővel szembeni alázatot. Az akkori, régi szemészeti osztály működését ez jellemezte. Később a Városi Egészségügyi Szolgálat Szemészeti szakrendelését, mint csoport­vezető főorvos látta el.

A magával hozott és megtartott betegszempontú szemlélete része az orvosi tevékenységének. Dr. Kokas Anikó pályáját ez jellemzi, aki még mindig aktívan vizsgál és gyógyít. Munkájával méltán képviseli azt az orvos személyiséget, aki alkalmas a Dr. Molnár Lajos emléklap és érem kitüntetésre.

A Dr. Molnár Lajos Emléklap és Emlékplakett adományozásával az évtizedek alatt végzett kiemelkedő munkásságát ismeri el a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete elnöksége.

Cikk megosztása