Szemléletformáló tevékenységek

Szervezetünk vezetősége, munkatársai és önkéntesei fontos feladatuknak tartják a társadalom minden rétegében a látássérült emberek iránti pozitív szemlélet és viszonyulás kialakítását, ezért helyezünk különös hangsúlyt a „ép” társadalom tájékoztatására. Programjaink során a résztvevőket saját élményen keresztül igyekszünk közelebb vinni a vak és gyengénlátó emberekhez, hogy felismerjék, hogy a fogyatékossággal élő emberek elsősorban emberek és csak másodsorban fogyatékosok. Programjainkkal már számos általános és középiskolában, továbbá más közösségi rendezvényeken  megjelentünk Debrecenben és a környékbeli településeken.

Célunk azon ép látású személyek tájékoztatása, akik jelenleg nem ismerik a fogyatékossággal élő emberek sajátos élethelyzetét. Kiemelt feladatunk, olyan konkrét információk átadása, mint például, hogyan kell egy vakvezetőkutyával közlekedő látássérült embernek segíteni, hogyan írnak és olvasnak a vak emberek, miként látják el mindennapinak tűnő feladataikat úgy, hogy mindazokat a látás hiányában végzik.

A „Nem így, hanem így” című kiadványunk egy gyakorlati útmutató, ami segít legyőzni azt a kényelmetlen érzést ami egy látássérült emberrel történő első találkozáskor lép fel, a hogyan segítsek kérdését.

Az Egyesület munkatársai minden korosztály részére külön módszer alapján programot dolgoztak ki. Más foglalkozást kell tartani az óvodás gyerekeknek, mást a középiskolai tanulók részére, mást a felnőtteknek, és más foglalkozást a szakemberek részére. Minden esetben igazodunk az adott rendezvény, konferencia, közösségi program, stb. menetéhez, felépítéséhez, szükségletéhez.

Az alábbi foglalkozások közül választhatnak az érdeklődők:

Közlekedés bemutatása

A foglalkozás során bemutatjuk, hogy miként közlekednek a vak és gyengénlátó emberek. Megismerkedhetnek a vakvezető kutyával, hallhatnak a kutyusok kiképzéséről, információkat kaphatnak arról, hogy hogyan dolgoznak a kutyusok, stb. Kipróbálhatják a fehérbotos közlekedést, mindezt bekötött szemmel. A programon egyszerre 1 osztály vesz részt, kb. 45 perces a foglalkozás. Udvaron, aulában, vagy szélesebb folyóson történik a bemutató.

Segédeszköz bemutató

A foglalkozás során a fiatalok megismerkedhetnek és kipróbálhatják a látássérült emberek önálló életvitelét megkönnyítő eszközöket.
Beszélő segédeszközök: óra, személyi mérleg, konyhai mérleg, vérnyomásmérő, színfelismerő, beszélő felirat, telefon, számítógép, stb.
Tapintható segédeszközök: Braille óra, vonalzó, társasjátékok, stb.
Hallható segédeszközök: Folyadékszint jelző, csörgőlabda, vízszint jelző, fénydetektor, stb.
Braille írás: Megismerhetik a pontírás történetét, a pontíráshoz szükséges eszközöket, a pontírás szabályait, stb. Ajándékba Braille abc-t és névjegyet készítünk az érdeklődők részére.

Osztályfőnöki órákon való részvétel

Az osztályfőnöki óra keretében megismerkedhetnek a fiatalok a látássérült emberek önálló életvitelét megkönnyítő segédeszközökkel (beszélő óra, mérleg, színfelismerő, stb.), a Braille írással, továbbá információt kapnak a segítés helyes technikáiról. A programon a résztvevők részére Braille abc-t ajándékozunk. A foglalkozást minden esetben egy látássérült munkatársunk tartja. További érdeklődés esetén, egy későbbi időpontban, javasoljuk, hogy az osztály vegyen részt a „nem látva is látni” foglalkozáson.

Nem látva is látni:

A teljesen besötétített helyszínen különböző feladatokat kell megoldaniuk a résztvevőknek, amikor a látás hiányában más érzékszerveikre hagyatkozhatnak. Illatokat, tárgyakat, hangokat kell felismerni, kipróbálhatják a sötétben történő aláírást, akadálymentes játékokkal játszhatnak, pénzt kell felismerniük és megismerkedhetnek a Jaws for Windows beszélő programmal, mely a látássérülteknek a számítógép használatához elengedhetetlen. A foglalkozás kb. fél órás.

Szemléletformáló vetélkedő:

Gyerekek, felnőttek, 3 fős csapatokban, bekötött szemmel mérhetik össze tudásukat, ügyességüket a különböző játékok alkalmával.
Feladatok: toronyépítés, hullahopp karikázás, kirakó játék, ugrálókötelezés, ping-pong labda halászás, szellemi kérdések, gyöngyfűzés, stb.

Látogatás az Egyesülethez

Előre egyeztetett időpontban vállaljuk, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek az Egyesület szolgáltatásaival. Bemutatjuk a segédeszköz boltot, ahol az önálló életvitelt megkönnyítő segédeszközök kaphatóak. Bemutatjuk a Braille íráshoz szükséges eszközöket (Braille nyomtató, írógép, tábla, stb.), megismerkedhetnek a beszélő számítógépekkel. Továbbá tájékozódhatnak szolgáltatásainkról, megismerhetik legfontosabb céljainkat, programjainkat, stb.

Előadás tartása

Az Egyesület vállalja konferenciákon, különböző rendezvényeken előadások megtartását a társadalom szemléletformálásának fontossága témakörben. Az előadást követően vállalja szemléletformáló szekció megtartását, ahol kb. másfél órában saját élményt szerezhetnek a résztvevők a nemlátásról, kipróbálhatják magukat a segítői és segített szerepben, megtanulhatják a segítés helyes technikáját, stb.