Az avarok, egy félelmetes nép emlékei – előadás látássérült érdeklődőknek

By on
In Uncategorized /

 

A LÉARE Debreceni Körzeti Csoportja látogatást szervez a Magyar Nemzeti Múzeum és az MVGYOSZ közös szervezésében megvalósuló előadásra

– Időpont: 2024. április 19. péntek, 10:30 órától

– Helyszín: MVGYOSZ székház, Sipeki-villa (Budapest, XIV. kerület, Hermina út 47.)

A programot Straub Péter látássérült régész tartja. Az előadás során a látássérült érdeklődők megismerkedhetnek a hunokhoz és a honfoglaló magyarsághoz hasonlóan rettegett lovasnomád nép, az avarok történetével, amely mintegy két és fél évszázadig uralta a Kárpát-medencét.

Több tudománynépszerűsítő irodalom ugyan elérhető történetükről és régészeti hagyatékukról, de ez az ismeretterjesztő előadás különleges és egyedi annyiban, hogy a legújabb régészeti adatok és szakmai információk alapján nyújt bepillantást e nép mindennapjaiba. Az ázsiai eredetű avarság lószerszámzatának jellegzetes darabjainak hiteles másolatai éppúgy kézbe vehetőek, mint a női és a férfi viselet egyes, maradandó anyagból készült elemei, vagy többek között az utóbbiak hírhedt fegyverei, melyekről a hallgatók részletes ismereteket kapnak.

A program ideje alatt kép- és videófelvételek készülnek, melyek közösségi oldalakon is megjelenhetnek.

Részvételi díj

– múzeumi foglalkozás: ingyenes

– ebéd 1850 Ft (rántott hús, rizs és pároltzöldség), amit a programot követően, az MVGYOSZ székházában lehet elfogyasztani.

A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni 2024. április 12. péntek 12:00 óráig lehet a 06 30 4995848-as telefonszámon.

Üdvözlettel:

Bagoly Tiborné

csoportvezető

Cikk megosztása