Májusi szemléletformáló programjaink

By on
In Uncategorized /

 

A Látássérültek Észak-alföldi Regionális egyesülete májusban összesen 12 alkalommal tartott szemléletformáló programot, együttműködve a DMJV Családsegítő Központ munkatársaival.

4.-én a nagyhegyesi egészségnapon, 6.-án a Szabadságtelepi Óvodában, 7.-én, és 8.-án a a Boldogfalva Óvodában, 9.-én a Görgey utcai Óvodában, 13.-án a Levendula Óvodában, és a Petőfi Sándor Általános Iskolában, 15.-én a Hallássérültek Általános Iskolájában, 16.-án és 22.-én a Lilla téri Általános Iskolában, 23.-án szintén a Petőfi Sándor Általános Iskolában, míg 27.-én pedig a Csapókerti Általános Iskolában tartottunk szemléletformáló programot.

Az óvodában tartott alkalmak keretében a gyermekek bekötött szemmel tapintható játékokat párosítottak, gyöngyöt fűztek, pontírású ábrát színeztek. Kipróbálták a fehérbotos közlekedést, illetve a vakvezetőkutyusok munkáját ismerték meg. Természetesen számukra a legnagyobb örömöt a foglalkozások végén a kutyus megsimogatása jelentette.

Az iskolás diákok a bekötött szemmel történő fehérbotos közlekedést próbálták ki, mely során maradandó élményekkel gazdagodtak, megismerték a helyes segítés technikáit, a tapintható, és hallható segédeszközöket, illetve a pontírást. Betekintést nyertek a vakvezetőkutyák munkájába, akit az előadások végén meg is simogattak, valamint ajándékba Braille-abc-t vittek haza.

A programokon Bagoly Tiborné, Dr. Kunkli Tiborné, Burai Anikó Teréz, Gál Viktória, Szanics László, Baranyai György, Babik Tamás munkatársak és Szusi vakvezetőkutya, valamint Kónya Judit és Alex vakvezetőkutya, Szakál Zsombor és Remsey vakvezetőkutyus, és Zakar Ferenc önkéntes segítők képviselték az Egyesületet.

A 12 alkalom során összesen 652 fő ismerte meg testközelből a látássérült személyek mindennapi életét.

Babik Tamás

LÉARE munkatársa

Cikk megosztása