Kádár Nagy Lajos kiállítás

By on
In Uncategorized /

„A művészet mindenkié”

A múlt hónapban útjára indult vándorkiállítás következő állomása a Tiszacsegei Dr. Papp József Városi Könyvtár lesz, ami a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesületének közös szervezésében kerül megrendezésre-

Helyszíne: Dr. Papp József Városi Könyvtár 4066 Tiszacsege, Kossuth u. 3.

Megtekinthető: 2022. április 26-tól május 27-ig

Megnyitó és szemléletformáló foglalkozás 2022. április 27. 10 óra

Köszöntő beszédet mond dr. Kunkli Tiborné a LÉARE elnökségi tagja, és Ládi Jánosné a Városi Könyvtár intézményvezetője.

Életének 80. évében távozott az élők sorából a Látássérültek Észak-Alföldi Regionális Egyesületének tagja, Kádár Nagy Lajos, az Ebesen élő, Holló László-díjas festő- és szobrászművész. Sárrétudvariban született 1939-ben, Debrecenben érettségizett, s később fiatal építészként ott is dolgozott. Már fiatal korában is érdekelte a képzőművészet, alapvetően mégis más utat választott: építészmérnöki diplomát szerzett. Bár rajzolni, álmodozni azon a pályán sem volt lehetetlen, de mégis másfajta precizitást igényelt.

Kádár Nagy Lajos évtizedekig főmérnöke volt a Hajdúszoboszló Fürdőnek. Ezt követően veszítette el fokozatosan látását és kezdett foglalkozni a festészettel, szobrok alkotásával.

Látássérültként gondolt azokra az emberekre is, akiknek hozzá hasonlóan a festmények a látás segítségével nem adnak élményt. Olyan képeket festett, amelyeket vak személyek tapintással képesek érzékelni, az aliglátó és a gyengénlátó embereknek pedig a tapintáson túl az erős színgazdagság teszi lehetővé a festmények élvezetét. A szobrok érintésével pedig a vak emberek is művészeti élményekhez jutnak.

Várunk minden érdeklődőt szeretettel!

A szervezők

Cikk megosztása