Kirándulás a Szatmári térségben

By on
In Uncategorized /

 

A LÉARE egész napos buszos kirándulást szervez a Szatmári térségbe.

– Időpont: 2022. augusztus 11 csütörtök

– Részvételi díj: 3000 Ft, amely tartalmazza az ebédet a buszbérlést és a belépőjegyek árát.

– Ebéd babgulyás a Szatmárcsekei fogadóban

– Jelentkezni és részvételi díjat fizetni 2022. augusztus 9.-én, 17:00 óráig lehet. A busz befogadóképessége 47 fő, ezért a jelentkezés a részvételi díj befizetésével válik véglegessé. Egy látássérült maximum egy kísérőt hozhat magával.

Kirándulásunk első megállója Penyigén a Lekvárda és a Helytörténeti Gyűjtemény

A felújított parasztháznak már az udvarán is láthatók a szilvalekvárfőzés elengedhetetlen kellékei: a kemencék és a katlanok, ezeket szilvaéréskor be is üzemelik. Az épületben egy hagyományosan berendezett parasztkonyha fogadja a látogatót. A két szobában pedig a szilvaszedés és lekvár főzés eszközeinek bemutatása mellett megtudható minden, amit a szilváról, a lekvárról és a pálinkáról tudni kell. A Lekváriumban nemcsak a szilvával és a lekvár főzéssel kapcsolatos tárgyi emlékek láthatóak, hanem egy olyan bemutatóhely is egyben, ahol a lekvár főzés munkafolyamatát tekintheti meg a vendég.

A Helytörténeti Gyűjtemény épülete az 1960-ban épült egykori iskola, amely a központi gyermekintézmény megépülése után megüresedett. Ennek öt helyiségében talált otthonra az a sok száz tárgy, melyeket a falu népének adományaiból gyűjtöttek össze az iskolás gyerekek évtizedek alatt, honismereti szakkör keretében. Tárgyai tükrözik a szatmári, köztük a penyigei parasztember életmódját. A kiállítás darabjai között munkaeszközök, használati tárgyak, gyermekjátékok nagy számban találhatóak. Láthatóak régi fizetőeszközök, iskolai emlékek, egykori taneszközök

Következő megállónk Túristvándi, Vízimalom

Ma is működő ősi malom. Az ipartörténeti szempontból egyedülálló, XVIII. század végén épült vízimalom a Felső-Tisza vidék büszkesége, népi stílusban épült szerkezetével, három alulcsapós vízikerekével egész Közép-Európában ritkaságszámba megy.

Innen Szatmárcsekére megyünk tovább, ahol az ebéd elfogyasztása után először a csónakos fejfás református temetőt látogatjuk meg, ami különös fejfák erdeje. Hazánk egyik legkülönlegesebb temetője. A mintegy hatszáz, szokatlan, csónak alakú fejfa eredete máig nem tisztázott.

Ezt követően felkeressük a Kölcsey emlékszobát.

Kirándulásunk utolsó megállója Kölcse.

Itt a helyi Református templomot nézzük meg. XV. századi templomépület egyszerű kazettás mennyezettel, mennyezetládán a Kölcsey-címer felirattal látható. Huszita kehely-alakú szószék és 100 éves orgona található benne. 1794-ben épült fa harangláb a templom mellett áll.

Tartson Ön is Velünk!

Bora Sándor

alelnök

Cikk megosztása