Októberi szemléletformáló programjaink

By on
In Uncategorized /

 

A Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete októberben összesen 16 alkalommal tartott szemléletformáló programot, együttműködve a DMJV Családsegítő Központ és a Hajdú-Bihar Megyei Család, Esélyteremtő és Önkéntes Ház munkatársaival.

3.-án a hajdúböszörményi Bethlen Gábor Általános Iskolában, 4.-én a hajdúszoboszlói Thököly Imre Általános Iskolában, 5.-én az egyeki Szent János Katolikus Általános Iskolában, 12.-én a hajdúsámsoni Eszterlánc Óvodában, 14.-én a Ligettéri Óvodában, 15.-én a Szent Efrém Általános Iskolában, 21.-én a Magiszter Alapítvány Gimnáziumában, 25.-én a Sinay Miklós utcai Óvoda Jerikó utcai tagintézményében, 26.-án a hajdúsámsoni Eszterlánc Óvodában, 27.-én a Görgei útcai Óvodában tartottunk szemléletformáló foglalkozást.

Az óvodai szemléletformáló foglalkozásokon a gyermekek tapintható ábrákat színeztek bekötött szemmel, párosító játékokkal játszottak, illetve a vakvezető kutyák munkájával is megismerkedtek, akit a végén meg is simogattak.

Az iskolai szemléletformáló program keretében a résztvevő diákok és felnőttek a látássérültek által használt beszélő és tapintható segédeszközökkel ismerkedtek meg, elsajátították a helyes segítés technikáit, kipróbálták a fehérbottal történő közlekedést, illetve betekintést nyertek a vakvezető kutyák munkájába.

A Fehérbot Napja alkalmából az Egyesület tapintható kultúra című programot szervezett október 14.-21. között az Újkerti könyvtárban, amit 81 fő látogatott meg.

Az előre bejelentkezett iskolás gyermekek betekintést nyertek a látássérültek kultúrához történő hozzáférésének lehetőségeivel: megismerkedtek a hangos-és a Braille könyvekkel, kipróbálták a pontírást, illetve bekötött szemmel megpróbálták felismerni néhai Kádár Nagy Lajos látássérült festőművész tapintható kisplasztikáit, illetve festményeit.

A programokon Bagoly Tiborné, dr. Kunkli Tiborné, Suhajda István, Szanics László és Babik Tamás munkatársak képviselték az Egyesületet.

A 16 alkalom során összesen 616 fő nyert betekintést a látássérült személyek mindennapi életébe.

Babik Tamás

LÉARE munkatársa

Cikk megosztása