Kitüntetéseket adományoztunk a Fehérbot Nap alkalmából

By on
In Uncategorized /

 

Tájékoztatjuk Olvasóinkat, hogy a Látássérültek Észak-alföldi Regionális Egyesülete, a Fehérbot Napja alkalmából, Dr. Molnár Lajos Emléklap és Emlékplakett átadásával ismerte el Dr. Medveczki Nóra szemész, Kupor István illetve Völgyesi Ferenc egyesületi tagok, látássérült emberekért végzett tevékenységét. A hírlevél ezen és következő számaiban a kitüntetettek méltatását olvashatják.

Gratulálunk az elismeréshez!

Dr. Medveczky Nóra a debreceni Orvostudományi Egyetem elvégzése után 1979-ben nyert felvételt az akkori Hajdú-Bihar Megyei Tanács Kórház, Szemészeti Osztályára. Az osztályvezető főorvos Dr. Molnár Lajos volt. A főorvos és az idősebb szakorvos kollégák szakmai irányításával és felügyelete mellett végezte munkáját, sajátította el a szemészet gyakorlati és elméleti ismereteit. Sikeresen szakvizsgázott, miközben három kisgyermeke született és nevelésüket végezte orvos férjével közösen.

Folyamatosan kivette részét az osztályos és rendelőintézeti munkából. Manuális készsége már akkor is kiemelkedő volt, amit a szemészeti műtétekben igyekezett hasznosítani. Nagy gyakorlatra tett szert a gyors döntéshozatalt igénylő felnőtt és gyermek­szemészeti szakellátásban és az akut betegellátásban.

Dr. Molnár Lajos főorvos kandidátusi disszertációjának témája a gyermekszemészet volt. A gyermekszemészet az osztály működésében is hangsúlyos szerepet játszott, így nem meglepő, hogy Dr Medveczky Nóra fő tevékenységi körének is ezt a szakágat választotta. Pályafutása nagy részében a gyermekszemészeten dolgozott, nyugdíjba is innen vonult.

Számtalan helyen, az ország különböző szemklinikáin tartott gyermek­szemészeti továbbképzéseken vett részt, és az ott tanultakat lelkesen igyekezett munkahelyén is alkalmazni. Megtanulta a kontaktlencse illesztés alapjait, ezzel bővítette az osztály szakprofilját, gyógyító tevékenységi körét.

A kezdetekben, még a Bartók Béla úti túlzsúfolt szemészeti ambulancián akarva-akaratlanul mindenki tanúja és tanulója lett annak a betegköz­pontúságnak, empátiának, ami Dr. Molnár Lajos főorvos szakmai tevékenységét jellemezte. Ezt az empátiát a munkatársak is megtapasztalhatták és alkalmazták. Dr. Medveczky Nóra is jól ismerte a többi kolléga családi hátterét, gyermekeik nevét és problémáit.

Nyugdíjas éveiben kezdett el festeni és teljesedett ki a művészetek iránti érzékenysége és készsége.

Dr. Medveczky Nórát a gyermekszemészetben betöltött elhívatottsága és magas fokú szakmai felkészültsége alkalmassá teszi a Dr. Molnár Lajos emlékérem és emléklap díjazására, amihez jelentős mértékben hozzájárul a gyermekek iránti szeretete és azok bizalma.

Bora Sándor

LÉARE elnök

Cikk megosztása