Látogatás a Sóstói Múzeumfaluba

By on
In Uncategorized /

 

 

A LÉARE Debreceni Körzeti Csoportja látogatást szervez az ország legnagyobb regionális szabadtéri múzeumába, a Nyíregyházi Múzeumfaluba.

– Időpont: 2024. június 27. (csütörtök)

– Indulás Debrecenből vonattal 8:38-kor. Az utazás önköltséges

A belépés látássérült személy és kísérője részére díjtalan.

A Múzeumfalu bejárása idegenvezető segítségével történik. (12 000 Ft/csoport). A látogatás része egy ingyenes, interaktív fazekas foglalkozás. További programként, a kenyérlángos sütés választható (kb. 1000 Ft/fő).

Jelentkezési határidő 2024.06.25. kedd.

Bemutatkozás

Hazánk második legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeuma, a Sóstói Múzeumfalu a megye öt eltérő tájegységeinek népi építészetét hivatott bemutatni. Mindenki kedvére barangolhat a Felső-Tisza vidékének jellegzetes épületei között, ám a sóstógyógyfürdői skanzen változatos programjain is részt vehet.

A skanzen 1979-ben nyitotta meg kapuit, akkor még öt parasztportával, azóta folyamatos fejlődésen megy keresztül, mára már Magyarország legnagyobb regionális szabadtéri néprajzi múzeumának számít.

Múzeumfalu

Az öt tájegység bemutatásán kívül a skanzen központjában kialakítottak egy orsós faluközpontot, melynek főterén áll a templom a harangtoronnyal, környezetében pedig egy iskola, egy szatócsbolt, egy paplak, egy tűzoltószertár, egy kocsma és különböző műhelyek sorakoznak.

A Múzeumfaluban a legkülönlegesebb épületeket tekinthetik meg a kisnemesi portától a nagyon egyszerű szegény paraszti házig, de vannak cigánykunyhók és klasszikus tirpák porták is, de akad még fejfákkal benépesített temető is a temetőcsősz házával…

 

Szeretettel várjuk jelentkezését!

Bagoly Tiborné

csoportvezető

Cikk megosztása